Dorsz na parze

Dorsz na parze

Dorsz na parze

Dorsz na parze

Dorsz na parze

 

Uwielbiam ryby w każdej postaci. Z racji przejścia na wiosenny tryb odżywiania będą często u mnie gościć.

Dzisiejsza propozycja to bardzo prosta i szybka potrawa, czyli dorsz na parze, ze świeżym szpinakiem, ziemniakami i ziołami. Dzięki folii, w której gotujemy całą potrawę wszystkie smaki się przenikają, co sprawia, że dorsz wyjdzie rewelacyjny. W sezonie letnim rybę można również grillować. Będzie smakować pewnie jeszcze lepiej.

Dorsza można zastąpić inną ulubioną rybą. To samo tyczy się ziół i warzyw, którymi chcemy urozmaicić potrawę.

Przepis na dwie porcje.

Składniki:
  • 2 filety z dorsza
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 8 młodych małych ziemniaków
  • 4 suszone pomidory
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 2 gałązki rozmarynu
  • pieprz i sól
Przepis:

Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki, dokładnie płuczemy i odcedzamy. Szpinak myjemy i dokładnie odcedzamy. Pomidory kroimy w drobną kostkę. Przygotowujemy dwa większe kawałki foli aluminiowej (tak aby każdy pomieścił połowę składników). Na każdym układamy połowę ziemniaczanych talarków, oprószamy ja solą i pieprzem. Na ziemniaki kładziemy szpinak, następnie filet z dorsza. Rybę oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy po dwa pokrojone pomidory na porcje, łyżkę kaparów i gałązkę rozmarynu. Gotujemy na parze lub grillujemy przez 20 min.

Przepis w ramach akcji:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>